Dárek na, rozloučenou

04.10.2012 13:48

 

 
Každy politik si na odchodnou muze vzít jeden předmet, který patří státu. Seznam zmizelych cenností je šokující. Mnohdy se jedná o díla nevyčíslitelné hodnoty.
 
Zákon, ktery zůstával věky zatajován, se omylem dostal na veřejnost. V parlamentnim bufetu se jeden z ovíněných poslanců nechal slyšet, že kvůli ničemu jinému do politiky vlastně nešel. O co jde: končí-li politikovi funkční období,má právo si vybrat jakoukoliv věc, předmět, relikvii... Brát se může z četných depozitářů, skladisť, z galerii, z muzeí - v podstatě odkudkoliv, jen musí jít o státní majetek.
 
"Jde o odměnu za služby státu a zároveň se tak umělecké předměty vrací lidu - tedy tam, kam patří," říká Rostislav Nedělka, komisař pro věci vnitřní při Parlamentu České republiky. 
 
Našim redaktorům se podařilo vypátrat několik jmen i se zmizelými předměty.
 
Jan Ruml si například odnesl kanon, kterým Švédi dobývali Prahu, Ivan Langer se pyšní Řádem zlatého rouna, jenž kdysi patřil Franzi Josefovi. Miloš Zeman má první vyrobenou láhev becherovky, Ivan Pilip Masarykuv bičík na koně. Miroslav Topolanek si na odchodnou vzal jarmulku prvního pražského rabína a Jiří Paroubek si přivlastnil Gottwaldův zimník i s papachou. Zatim posledním, kdo využil zakona ,,O odchodné", je Pavel Bém. Ten si vybral rozměrný obraz Mistr Jan Hus před koncilem kostnickým.
 
Výčepní z hospody U hrocha, kam poslanci často zaskočí na jedno tři točené, přichází s historkou: "Jó, Jandák tady onehda platil ňákejma houslema, prej na ně hrál Tyl nebo Škroup nebo co ..."
 
Historik Karel Stařík na dotaz, zda je zákon stále v platnosti, odpověděl kadně. Přirovnal jej ke skupině z dnešního pohledu bláznivých britských zákonů, které nebyly nikdy zrušeny, třebaže některé z nich jsou vice než 500 let staré. Například ten, kde se říká, že "Angličan smí beztrestně zastřelit Velšana".
 
Právník Tomáš Jestřáb, který zastuje většinu našich politiků, skrz náš list varuje, že všichni, kteří zákon "O odchodné" zpochybní, č idokonce označí za krádež, budou zažalováni pro trestný čin pomluvy, nactiutrhání a šíření poplašné zprávy.
 
Naskýtá se zajimavá otázka, která napadne snad každého. Co si jednou odnese Václav Klaus? Osoba z prezidentova okoli nám tajně prozradila:
"Nechci nikomu šahat do svědomí, ale je móóóóc dobře, že klíče od korunovačních klenotů nemá jen on, ale dalších šest maníků."
 
Jakub Kohák
 

Diskusní téma: Dárek na, rozloučenou

Zlodějna!!!

Datum: 20.08.2013 | Vložil: Jiří Floyd

Kradli a dokud to jde krást budou. Je to pakáž že jí není rovno.

Přidat nový příspěvek